در شرکت سهامی خاص، انتخاب هیئتمدیره (رئیس، نایبرئیس، مدیرعامل و سایر اعضا) تنها دو سال و انتخاب بازرسین (بازرس اصلی و بازرس علیالبدل) تنها یک سال اعتبار دارد. پسازاین مدت باید تمدید یا تغییر سمتها با ثبت صورتجلسه رسمی انجام شود. با توجه به اختیارات هیئتمدیره شرکت، تأخیر در این موضوع به صلاح شرکت نیست. بنابراین بهتر است با رعایت مواد قانونی هرچه سریعتر نسبت به تشکیل جلسه رسمی و تصمیمگیری در مورد تغییر یا تمدید هیئتمدیره و بازرسین اقدام شود. همچنین بهتر است جلسه تمدید یا تغییر هیئتمدیره در چهار ماه اوّل سال تشکیل شود. در غیر این صورت میبایست مجمع عمومی عادی فوقالعاده تشکیل شود.مدت زمان مسئولیت بازرس
آنچه میخوانید....
نحوه انتخاب بازرس در شرکت سهامی خاص
۱. بازرسان شرکت (اصلی و علیالبدل) در جلسه مجمع عمومی عادی سالانه یا مجمع عمومی عادی بهطور فوقالعاده، انتخاب، تمدید و یا عزل میشوند.
۲. مجمع عمومی عادی سالانه از اول فروردین تا آخر تیر و مجمع عمومی عادی بهطور فوقالعاده از اول مرداد تا پایان اسفند، میتواند تشکیل شود.
۳. مدتزمان مسئولیت بازرسان، یک سال مالی است (سال مالی یعنی سالی که در آن فعالیت شرکت شروعشده است نه شروع سال شمسی).
۴. بازرسان اصلی و علیالبدل، میتوانند سهامدار شرکت بوده و یا خارج از شرکت معرفیشده باشند.
۵. اگر بازرسان، سهامدار شرکت باشند، نمیتوانند عضو هیئتمدیره و همچنین مدیرعامل شرکت باشند.
۶. حقالزحمهی بازرسان شرکت، توسط مجمع عمومی عادی تعیین میشود.
وظایف بازرس اصلی و بازرس علیالبدل در شرکتهای سهامی خاص (۳ مورد)
نقش بازرسان برای کنترل فعالیتهای مالی شرکتها (معمولاً شرکتهای بزرگ) حیاتی است و کمک بزرگی به شفافیت و نحوه عملکرد مدیران خواهد کرد. همچنین در صورت وجود بازرس امکان تبانی بین مدیران تا حد زیادی از بین خواهد رفت و سهامداران میتوانند اعتماد بیشتری به شرکت و مدیران داشته باشند. انتخاب بازرس اصلی و بازرس علیالبدل در شرکتهای سهامی خاص اجباری است. بازرس علیالبدل در شرایط خاص (استعفا، فوت، معذوریت و از دست دادن صلاحیت بازرس اصلی) جایگزین بازرس اصلی میشوند.
بر طبق قوانین شرکتها، اگر بازرسان در انجام وظایف خود کوتاهی کنند و براثر آن، به شرکت و سهامداران آن، خسارت وارد شود، آنها مسئول جبران خسارات وارده خواهند بود. درواقع، مسئولیت ناشی از قصور خدمت مدیران، متوجه بازرسین اصلی و بازرسین علیالبدل شرکتها هم میشود. قانونگذار وظایف مختلفی را بر عهده بازرسان قرار داده است که عبارتاند از:مدت زمان مسئولیت بازرس
۱. نظارت بر دفاتر مالی و صورتحسابها
بازرسان میبایست دفاتر پلمب شرکت شامل دفتر روزنامه و دفتر کل را بررسی کرده و در صورت صحیح بودن، آنها را تصدیق و در غیر این صورت با ذکر دلایل کافی، اظهارنظر خود را طی گزارشی به مجمع عمومی تقدیم کنند. همچنین بازرسان میبایست اطمینان حاصل کنند که حقوق صاحبان سهام (حقوقی نظیر تقسیم سود و حق رای) در حدودی که قانون و اساسنامه شرکت تعیین کرده است بهطور یکسان رعایت شده باشد. لازم به ذکر است که فعالیتهای بازرسان جنبه نظارتی دارد و آنها نمیتوانند در حسابهای شرکت دست برده و آنها را تدوین یا تنظیم کنند. بازرسان میتواند قبل از تقدیم گزارش، نظر مدیران را جویا شده و اگر موضوعی قابل تصحیح باشد با کمک هم آن را تصحیح کنند.
۲. نظارت بر عملکرد مدیران و اعضای هیئتمدیره
عملکرد مدیران و تصمیمات اعضای هیئتمدیره سرنوشت شرکتها را تعیین میکنند. بنابراین اگر تخلف یا قصوری از این افراد سر بزند، بازرسان وظیفهدارند آن را گزارش کنند. وظیفه دیگر آنها این است که درباره صحت مطالب و اطلاعاتی که مدیران در اختیار مجامع عمومی گذاشتهاند اظهارنظر کنند و درصورتیکه آنان اطلاعاتی برخلاف واقع در اختیار صاحبان سهام قرار دهند مراتب را به مجمع عمومی اطلاع دهد. این امر باعث دقت هرچه بیشتر مدیرعامل و مدیران شرکت در رابطه با امور شرکت خواهد شد.
۳. اعلام تخلفات در مجمع عمومی و ارجاع آنها به دادگاه
وظیفه بازرسان است که بهصورت مکتوب و با ارائه دلایل متقن و کافی، تخلفات مدیران را در مجامع عمومی شرکت مطرح کرده و در صورت لزوم مدارک را به دادگاه ارائه دهند. گفتنی است که تصویب صورتهای مالی شرکت نیز بدون گزارش بازرسان، بیاعتبار است. همچنین حضور بازرس علیالبدل هنگام افزایش سرمایه در شرکت ضروری است.
خواندن مقالات زیر توصیه میشود….
- حقوق بازرسان در شرکت سهامی خاص در سال جدید
- شرایط بازرسان در شرکت سهامی خاص در سال جدید
- وظایف بازرس اصلی و بازرس علی البدل در شرکت سهامی خاص
- نحوه انتخاب بازرس شرکت سهامی خاص در سال جدید
- هزینه ثبت تغییرات هیئت مدیره شرکت سهامی خاص
- مسئولیت اعضای هیئتمدیره شرکت سهامی خاص؟
- وظایف رئیس هیئتمدیره؟ (صفرتا صد به زبان ساده)
- هیئتمدیره خارج از شرکا چیست؟ (صفرتا صد به زبان ساده)
- شرایط، ویژگیها و وظایف مدیرعامل شرکت سهامی خاص
- موضوعهای نیازمند اخذ مجوز از سازمانها در سال جدید
- نحوه تغییر مدیرعامل شرکت سهامی خاص در سال جدید
- مسئول پرداخت بدهی در شرکت سهامی خاص در سال جدید
- پلمب دفاتر قانونی در سال جدید (صفرتا صد به زبان ساده)
- اشخاص مشمول پلمب دفاتر در سال جدید
- موارد رد دفاتر تجاری در سال جدید
- مراحل پلمب دفاتر تجاری در سال جدید
- مدارک لازم برای پلمب دفاتر تجاری در سال جدید