در شرکتهای سهامی خاص، سرمایه شرکت به برگه های سهام تقسیم میشود و همچنین سهام آن ها قابل دادوستد در بورس اوراق بهادار نیست اما توسط مردم به راحتی قابل معامله است. این دو ویژگی باعث شده که به این نوع از شرکت، «سهامی خاص» گفته شود. به عنوان مثال: اگر سرمایه شرکتی ۱۰ میلیون تومان باشد، هیئت مؤسس میتواند این ۱۰ میلیون را به ۱۰۰ سهم ۱۰۰ هزار تومانی یا ۲۰۰ سهم ۵۰ هزارتومانی و حالتهای مختلف دیگر تقسیم نماید. برای ثبت شرکت سهامی خاص، با ادامه مقاله همراه ما باشید.
آنچه میخوانید....
تعریف شرکت سهامی خاص و قوانین آنها (۱۳ مورد)
۱. شرکت سهامی خاص، شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده است و مسئولیت صاحبان سهام، محدود به مبلغ اسمی سهام آنها خواهد بود. به طور مثال: سرمایه شرکتی ده میلیون تومان، منقسم به ۱۰۰ سهم صد هزار تومانی است. شخصی بیست سهم از این صد سهم را دارا میباشد، این بدین معناست که دو میلیون تومان از ده میلیون تومان سرمایه شرکت متعلق به این فرد است و مسئولیت وی در قبال بدهیهای شرکت تا میزان همان مبلغ (۲۰ درصد سرمایه شرکت) میباشد.
۲. شرکتهای سهامی خاص، اعتبار بالاتری (نزد مردم و صاحبان کسبوکار) نسبت به شرکتهای مسئولیت محدود و مؤسسهها دارند.
۳. این شرکتها از منظر قانون، تجاری محسوب میشوند، حتی اگر مستقیماً به امور تجاری مشغول نباشند.
۴. سهام این نوع شرکتها مستقیمأ قابلعرضه در بورس اوراق بهادار نیست، اما مردم میتوانند بهراحتی آن رابین خود خریدوفروش کنند.
۵. قید عبارت «شرکت سهامی خاص» پیش از نام شرکت یا پسازآن بدون فاصله بانام شرکت در تمامی اوراق، اطلاعیهها و آگهیها بهصورت روشن و خوانا طبق قانون الزامی است.
۶. حداقل سرمایه برای تأسیس شرکت سهامی خاص یکمیلیون ریال است. الزامی برای تأمین کامل آن وجود ندارد و پرداخت %۳۵ از سرمایه شرکت، برای راهاندازی شرکت کافی خواهد بود. این مبلغ در حساب بانکی شرکت بلوکه میشود و پس از کامل شدن فرایند ثبت قانونی شرکت قابلبرداشت خواهد شد (راهنمای افتتاح حساب در بانک برای شرکت).
۷. حداقل تعداد افراد برای تشکیل شرکت سهامی خاص پنج نفر است. سه نفر بهعنوان سهامدار (که اعضای هیئتمدیره نیز محسوب میشوند و یکی از آنها مدیرعامل، نفر دیگر رئیس هیئتمدیره و دیگری نایب رییس هیئتمدیره است) و دو نفر بهعنوان بازرس. حداکثر تعداد سهامداران در قانون مشخص نشده است. درنتیجه، حداقل تعداد سهامداران در شرکتهای سهامی خاص سه نفر است و این عدد میتواند تا هزاران نفر افزایش یابد.
۸. مدت مدیریت در این نوع شرکتها حداکثر دو سال است (مدیرعامل، رئیس هیئتمدیره، نایب رییس هیئتمدیره و اعضای هیئتمدیره).
۹. به دو نفر بازرس نیاز است (بازرس اصلی و بازرس علیالبدل که به دلیل تخصصی بودن انجام این کار، شرکتها میتوانند از مؤسسات حسابرسی استفاده کنند).
۱۰. مدیرعامل میتواند عضو هیئتمدیره یا رئیس یا نائب رئیس هیئتمدیره و یا حتی خارج از هیئت مدیره نیز باشد.
۱۱. درج آگهی در روزنامه کثیرالانتشار، اختیاری است (در سال های قبل از ۱۴۰۱ اجباری بود).
۱۲. ارزیابی آورده غیر نقدی بر عهده کارشناسان رسمی دادگستری است.
۱۳. این شرکتها محدودیتی درزمینۀ فعالیت خود ندارند و برای اهداف دانشبنیان نیز بسیار مناسب هستند.
مدیریت شرکت سهامی خاص
هیئتمدیره در شرکت سهامی خاص، وظیفه اداره شرکت و گرفتن تصمیمات و اجرای آنها را بر عهده دارد. حداقل اعضای آن سه نفر است که یک رئیس، یک نایب رئیس و یک نفر مدیرعامل شرکت است. انتخاب اولین مدیران برای تأسیس شرکت باید در صورتجلسهای (صورتجلسه هیئت مؤسس) قید شود و به امضای کلیه سهامداران برسد. مدیرعامل شرکت میتواند از میان سهامداران یا خارج از آنها انتخاب شود. در صورتی که مدیرعامل خارج از اعضا باشد، یک نفر نیز به عنوان عضو هیئت مدیره خواهد بود. ضمنا طبق قانون هیچکس نمیتواند همزمان مدیرعامل دو شرکت تجاری باشد.
این اشخاص پس از قبول مسئولیت باید نخستین مجمع عمومی شرکت را تشکیل دهند. جلسات هیئتمدیره نیز باید با حضور بیش از نیمی از اعضا برگزار شود. تصمیمگیریها با تصویب اکثریت آرای افراد حاضر انجام میشود. لازم به ذکر است که مدت مدیریت مدیران شرکت سهامی خاص (مدیر عامل، رئیس هیئت مدیره و نایب رئیس هیئت مدیره) دو سال است و تمدید دوره مدیریت آنها بهطور متوالی بلامانع است. این مدیران تمام اختیارات لازم برای انجام وظایف مدیریت شرکت و اداره امور جاری رادارند. البته چنانچه این اشخاص باعث ضرر و زیان عمدی به شرکت شوند یا قصور در انجام وظایف آنها موجب ورشکستگی شود، در دادگاه مسئول خواهند بود.
نظارت بر شرکتهای سهامی خاص
بازرسان شرکتهای سهامی خاص نمایندگان قانونی سهامداران برای نظارت بر عملکرد مدیران هستند. حداقل تعداد بازرسان در این نوعه شرکتها دو نفر در نظر گرفتهشده است. آنها وظیفهدارند با توجه به اساسنامه و با در نظر داشتن مصوبات مجمع عمومی، بهطور مستمر بر تصمیمگیریها و عملکرد مدیران نظارت کنند. به همین جهت، آنها به تمام مدارک، دفاتر، اسناد و حسابهای شرکت، دسترسی کامل دارند. نخستین بازرسان در شرکتهای سهامی خاص با رأی سهامداران انتخاب میشوند. گفتنی است که حداکثر تعداد این بازرسان طبق قانون محدودیتی ندارد.
علاوه بر بازرس اصلی، شرکتها موظف هستند یک بازرس علیالبدل نیز انتخاب کنند. که در شرایط خاصی مثل استعفا، فوت یا معذوریت بازرس اصلی، جایگزین وی شود. انتخاب بازرس علیالبدل در شرکتهای سهامی خاص اجباری است. درواقع، وجود یک بازرس اصلی و یک بازرس علیالبدل در هنگام تأسیس شرکتهای سهامی خاص طبق قانون الزامی است. گفتنی است هیچیک از بازرسین نباید نسبت خویشاوندی با مدیران شرکت داشته باشند و خودشان و همسرانشان نباید از شرکت حقوق دریافت کنند.
مراحل ثبت شرکت سهامی خاص در سال جدید
مراحل ششگانه ثبت شرکت سهامی خاص در مؤسسه کوروش، بهصورت زیر است. با صرف کمترین زمان و هزینه ممکن، مراحل ثبت شرکت موردنظرتان را به کارشناسان حقوقی مؤسسه کوروش بسپارید. گفتنی است که شرایط ثبت شرکت سهامی خاص، برای همۀ افراد در تمام استانها و شهرهای ایران یکسان است. قوانین و دستورالعملها نیز برای همۀ متقاضیان به یکشکل است.
مرحله اول
برای ثبت شرکت سهامی خاص، در قدم اول، میبایست با کارشناسان ثبت کوروش تماس بگیرید.
خانم صادقی
کارشناس حقوقی
مرحله دوم
در این مرحله، از مشاوره رایگان کارشناسان ثبت کوروش استفاده کرده و سپس فرم عقد قرارداد ثبت شرکت، برای شما فرستاده میشود. مؤسسین شرکت میبایست جلسهای تشکیل داده (به این جلسه مجمع مؤسسین میگویند) و اقدامات زیر را انجام دهند:
تعیین اعضا مؤسسین شرکت.
تعیین ۵ نام پیشنهادی برای شرکت.
تعیین موضوع اصلی فعالیت شرکت (این موضوعات در بیستوهفت جدول تنظیمشده و در اختیار متقاضیان قرارگرفته است. موضوع فعالیت شرکت باید صریح باشد و در تعیین موضوع شرکت نمیتوان از عبارتهایی مانند «هرگونه فعالیت مجاز» استفاده کرد. همچنین ثبت موضوع فعالیت شرکت در اداره کل ثبت شرکتها به معنای اخذ مجوز و صدور پروانه فعالیت نیست).
تعیین سرمایه اولیه شرکت.
تعیین حق السهم هریک از مؤسسین.
تعیین اعضا هیئتمدیره و مدیرعامل (تعیین رئیس هیئتمدیره، نایب رئیس هیئتمدیره و مدیرعامل اجباری است).
تعیین اینکه چه کسی یا کسانی دارای حق امضا هستند.
مشخص نمودن وکیل جهت مراجعه به سازمان ثبت برای ثبت و امضا ذیل دفاتر.
مرحله سوم مراحل افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص
در این مرحله، اطلاعات لازم از متقاضی گرفتهشده و اظهارنامه و اساسنامه توسط کارشناسان مؤسسه کوروش تنظیم میشود. سپس این اوراق همراه با ۵ نام پیشنهادی برای شرکت، وارد سامانه ثبت شرکتها خواهد شد. (راهنمای انتخاب اسم برای شرکت).
مرحله چهارم
در این مرحله، در صورت پذیرفته شدن نام شرکت توسط کارشناسان اداره ثبت شرکتها، اوراق و مدارک شرکت میبایست توسط متقاضی و سایر شرکا امضا شود. سپس دارندگان حق امضای شرکت باید به بانکی که مدنظرشان است مراجعه کرده و اقدام به افتتاح حساب شرکت کنند. در غیر این صورت نمیتوانند فرایند ثبت شرکت را تکمیل کنند. (راهنمای افتتاح حساب برای شرکت).
مرحله پنجم
بعد از افتتاح حساب برای شرکت سهامی خاص، باید گواهی بانکی به همراه همۀ اسناد و ضمیمههای آنها، در پاکت مخصوص پستی به اداره کل ثبت شرکتها ارسال شود.
مرحله ششم
انتشار آگهی تأسیس شرکت در روزنامه رسمی، آخرین گام ثبت شرکت سهامی خاص در کشور است. در این مرحله شرکت شما به ثبت رسیده و میتوانید بهصورت قانونی از مزایای آن بهره ببرید.
گفتنی است که پس از نهایی شدن ثبت شرکت باید ظرف حداکثر دو ماه برای تعیین حوزه مالیاتی، اخذ کد اقتصادی و پلمب دفاتر تجاری اقدام نمود. همچنین ثبت تغییرات شرکت سهامی خاص در هرزمانی نیاز به طی کردن همین روال قانونی دارد.
مدتزمان تأسیس شرکت سهامی خاص
طی کردن تمام مراحل ثبت شرکت سهامی خاص در ایران، حدود ۷ تا ۱۰ روز کاری زمان میبرد. اگر مراحل ثبت شرکت گامبهگام طی شوند، میتوان اطمینان داشت که تأسیس شرکت بدون اتلاف وقت و بدون تکرار این روند به انجام میرسد. پس از فرستادن مدارک موردنیاز برای ثبت شرکت سهامی خاص به اداره ثبت شرکتها، باید منتظر تائید آنها بود. کارشناسان این اداره تمام مدارک ارسالی را با دقت بررسی مینمایند و تمام اظهارنامهها و ضمایم را مطالعه میکنند. پس از تطبیق دادن آنها با قوانین و در صورت نبود کاستی اجازه انتشار آگهی ثبت شرکت صادر میشود.
خواندن مقالات زیر توصیه میشود….
- هزینه ثبت شرکت سهامی خاص در سال جدید
- مدارک لازم برای ثبت شرکت سهامی خاص در سال جدید
- مراحل ثبت شرکت سهامی خاص در سال جدید
- مراحل دریافت توکن (امضای دیجیتال)
- اساسنامه شرکت سهامی خاص
- اظهار نامه شرکت سهامی خاص
- تفاوت شرکت سهامی خاص با شرکت مسئولیت محدود؟
- تفاوت ثبت شرکت و ثبت برند؟
- انتخاب اسم برای شرکت
- نمونه اسم زیبا برای شرکت
- افتتاح حساب در بانک برای شرکت
- حق امضا در شرکت ها
پرسشهای متداول پیرامون ثبت شرکت سهامی خاص
منظور از شرکت سهامی خاص چیست؟
شرکت سهامی خاص، شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیمشده است و مسئولیت صاحبان سهام، محدود به مبلغ اسمی سهام آنها خواهد بود (مثلاً سرمایه یک شرکت اگر ده میلیون تومان باشد، تبدیل به ۱۰ سهم یکمیلیون تومانی خواهد شد و اگر شخصی در این شرکت دو سهم از این ده سهم را دارا باشد، به معنای این است که دو میلیون از ده میلیون تومان سرمایه شرکت در اختیار این فرد است و مسئولیت او در قبال بدهیهای شرکت به میزان ۲۰ درصد میباشد).
شرکتهای سهامی خاص چه ویژگیهایی دارند؟
مهمترین ویژگی این شرکتها این است اعتبار بالاتری (نزد مردم و صاحبان کسبوکار) نسبت به شرکتهای مسئولیت محدود و موسسهها دارند و حداقل تعداد شرکا برای تشکیل شرکت سهامی خاص پنج نفر است.
حداقل تعداد شرکا در شرکتهای سهامی خاص چند نفر است؟
حداقل تعداد شرکا برای تشکیل شرکت این نوع شرکت، پنج نفر است. سه نفر بهعنوان سهامدار (که اعضای هیئتمدیره نیز محسوب میشوند و یکی از آنها مدیرعامل، نفر دیگر رئیس هیئتمدیره و دیگری عضو هیئتمدیره است) و دو نفر بهعنوان بازرس. حداکثر تعداد شرکا در قانون مشخص نشده است.
تفاوت شرکت سهامی خاص با شرکت سهامی عام چیست؟
در شرکت با مسئولیت محدود، سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم نمیشود همچین برای تأسیس شرکت با مسئولیت محدود حداقل به ۲ نفر و برای شرکت سهامی خاص حداقل به ۵ نفر نیاز میباشد (توضیحات کامل در لینک ” تفاوت شرکت با مسئولیت محدود با شرکت سهامی خاص “.
نامگذاری شرکت سهامی خاص چگونه انجام میشود؟
نام شرکت می بایست شامل سه کلمه (سه سیلاب) و غیر تکراری باشد. همچنین نام شرکت باید ریشه فارسی داشته باشد (توضیحات کامل در لینک ” نامگذاری شرکت با مسئولیت محدود”).
سود شرکتهای سهامی خاص به چه صورت تقسیم میشوند؟
اگر در اساسنامه راجع به تقسیم نفع و ضرر مقررات خاصی نباشد، تقسیم سود و زیان به نسبت سرمایۀ شرکا انجام خواهد گرفت.
مسئولیت پرداخت بدهی در شرکتهای سهامی خاص با کیست؟
در اینگونه شرکتها، هر یک از شرکا فقط به میزان سهام خود مسئول پرداخت بدهیها و قرضهای احتمالی خواهند بود.
انحلال شرکت با مسئولیت محدود به چه صورت است؟
مهمترین علت انحلال شرکتهای سهامی خاص ورشکستگی آنهاست. در صورت رضایت تمام شرکا، تمام شدن مدت شرکت و یا درخواست یکی از شرکا از دادگاه نیز این اتفاق رخ میدهد. توضیحات کامل در لینک “انحلال شرکت یا شعبه”.
مالیات شرکتهای سهامی خاص چگونه تعیین میشود؟
مالیات بر مبنای سود خالص سالیانه شرکت برآورد میشود و نوع شرکت تأثیری در میزان آن ندارد.
گواهی سوءپیشینه برای ثبت شرکت سهامی خاص ضروری است؟
استعلام سابقه کیفری و سوءپیشینه اشخاص بهصورت خودکار در سامانه ثبت شرکتها انجام میگیرد. اعضای هیئتمدیره و بازرسان نباید دارای سوءپیشینۀ کیفری باشند و نباید مشمول ممنوعیتهای مندرج در اصل ۱۴۱ قانون اساسی و مواد ۱۱۱ و ۱۲۶ و ۱۴۷ لایحه اصلاحی قانون تجارت شوند.
بعد از ثبت شرکت سهامی خاص چهکارهایی باید انجام داد؟
پس از ثبت شرکت، باید برای تعیین حوزه مالیاتی، اخذ کد اقتصادی و پلمب دفاتر تجاری اقدام کرد.
معایب شرکتهای سهامی خاص چیست؟
برای تأسیس این نوع شرکت حداقل به ۵ شریک نیاز میباشد (مسئولیت محدود ۲ نفر). مقررات مربوط به تشکیل مجامع عمومی و تهیه گزارشهای مالی کمی سختتر از شرکتهای با مسئولیت محدود و تضامنی است.
حق رأی افراد در شرکتهای سهامی خاص چگونه است؟
چنانچه اساسنامه شرکت محدودیتهایی جهت حق حضور و رأی صاحبان سهام پیشبینی ننموده باشد، هر سهامداری میتواند در جلسات مجامع حضورداشته و هر سهم دارای یک رأی میباشد.چنانچه اساسنامه شرکت محدودیتهایی برای حق حضور و رأی صاحبان سهام قائل شده باشد، این محدودیت تنها برای مجامع عمومی عادی نافذ میباشد و برای مجامع عمومی فوقالعاده مؤثر نمیباشد
ثبت شرکت سهامی خاص چقدر طول میکشد؟
طی کردن تمام مراحل ثبت شرکت سهامی خاص در ایران حدود ۱۵ تا ۲۰ روز کاری زمان میبرد. روال تأسیس قانونی شرکت با تنظیم مدارک آغاز میشود. پس از ارسال آنها در پاکت مخصوص پستی به اداره ثبت شرکتها و تائید کارشناسان مرکز، این فرایند به انجام میرسد.
آیا به مدرک دانشگاهی برای ثبت شرکت سهامی خاص نیاز است؟
خیر. برای ثبت شرکت، نیازی به ارائه مدارک تحصیلی اعضا نیست.
کارت پایان خدمت سربازی برای ثبت شرکت سهامی خاص الزامی است؟
هنگام ثبت قانونی شرکت، ضرورتی برای ارائه کارت پایان خدمت یا معافیت سربازی وجود ندارد.
ثبت آنلاین شرکت سهامی خاص چگونه است؟
تمام فرایند ثبت شرکت در سایت کوروش، بهصورت آنلاین و بدون مراجعه حضوری است.
- ثبت شرکت در تهران
- ثبت شرکت در اصفهان
- ثبت شرکت در مشهد
- ثبت شرکت در شیراز
- ثبت شرکت در تبریز
- ثبت شرکت در قم
- ثبت شرکت در بوشهر
- ثبت شرکت در بندر عباس
- ثبت شرکت در اهواز
- ثبت شرکت در کرمانشاه
- ثبت شرکت در سنندج
- ثبت شرکت در کرمان
- ثبت شرکت در کرج
- ثبت شرکت در ارومیه
- ثبت شرکت در ایلام
- ثبت شرکت در همدان
- ثبت شرکت در رشت
- ثبت شرکت در گرگان